Beatles del 2

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om populära musikgrupper från Sverige och världen och vi kommer fortsätta i denna del om en av dom grupper som vart otroligt populära i Sverige och hela världen och påverkade miljontals människor på 1960 talet med sin musik.

George Harrison ansluter till gruppen

I slutet av 1957 bestod Quarrymen av John Lennon, Paul Mccartney, Pete Shotton, Eric Griffiths Colin Hanton och Len Garry. Paul visste om en yngre gitarrspelare vid namn George Harrison som åkte tillsammans med samma buss som han till skolan. Paul och George påbörjade en vänskap över deras gemensamma intresse för gitarrer och rock and roll men George blev dock inte ombedd att bli med i bandet eftersom han var mycket yngre.

Från början dyrkade George John Lennon och följde gruppen överallt och på grund av hans uthållighet fick han hoppa in i gruppen och spela när en av gitarristerna var frånvarande och till slut under 1958 blev han en del av gruppen. Gruppens första inspelning gjordes i mitten av 1958, Buddy Holly’s “That’ll be the Day” och “In Spite of all the Danger” av Paul McCartney and George Harrison blev inspelade men eftersom inspelningen var mer bara för sig själva, gjorde de bara en kopia. Båda inspelningarna fanns dock med på “The Beatles Anthology 1” som släpptes 1995. 1959 hade de andra medlemmarna av Quarrymen lämnat gruppen och kvar var bara John, Paul och George, och vilken trummis som helst som var tillgänglig.

Stuart Sutcliffe och Pete Best ansluter till gruppen

John var en konstudent i Liverpool 1957 och i skolan träffade han sin blivande fru och hans bästa vän Stuart Sutcliffe som var en talangfull målare och 1960 när han tjänade en stor summa när han sålde en av sina målningar övertygade John han att köpa en basgitarr och gå med i gruppen även om han inte hade någon musikalisk träning alls. Medan John hade en speciell vänskap med Paul i förhållande till musik hade Stuart eftersom dom delade ett djupt band med sin passion för konst men dom även ett starkt band intellektuellt och på en andlig nivå. I Liverpool brukade John, Paul, George och Stuart hänga på Jacaranda klubben som ägdes av Allan Williams och Allan var den första som märkte deras potential och blev deras bokningschef där han lyckades boka in spelningar oftast i dom tuffare delarna av staden.

Efter att ha ändrat gruppens namn flera gånger kom dom fram till The Beatles och började spela på den lokala klubben Cashbah där dom träffade klubbägarens son Pete Best och inkastare Neil Aspinall, Beatles frågade ibland Pete som var en trummis att hoppa in i bandet medan Neil blev gruppens personliga assistant och manager under resorna, senare blev Neil även ansvarig för Beatles företaget Apple mellan 1968 till 2007.

Allan Williams bokade gruppens första spelning i Hamburg 1960 och eftersom många grupper från just Liverpool hittade framgång i Tyskland så hoppade Beatles på chansen och eftersom dom behövde en trummis bad dom Pete att gå med i bandet.