Michael Jackson – popens hyllade kung

Han började sin karriär som barnstjärna tillsammans med bröderna i The Jackson 5, en karriär som skulle sluta som en av de mest framgångsrika inom musikhistorien. Michael Jackson fick uppleva en karriär som är få andra artister förunnat men den skulle även komma att innehålla en hel del skriverier om popmusikens underbarn. Det var långt ifrån en dans på rosor och mycket var allt annat än guld och gröna skogar.Det är snart tio år sedan musikvärldens lamslogs av nyheten att Michael Jackson, endast 50 år gammal, hade hittats död i sin bostad i Los Angeles. Dödsorsaken var först oklar och kunde först efter obduktionen fastställas till hjärtstillestånd som hade orsakats av en kraftig överdosering av läkemedlet propofol. Den omedvetna överdosen som kostade Michael Jackson livet skedde några få veckor innan han skulle inleda en comeback-turné som hade 50 konserter inplanerade och som fått namnet This is it.

Michael Jackson – popens hyllade kung

Konspiratonsteorier och sanningar i en salig blandning


Michael Jackson psykiska hälsa var föremål för spekulationer under mer eller mindre hela hans solokarriär. Och de avtog inte när stjärnan visade upp en näsprofil som genomgått ett okänt antal plastikoperationer och en hy som fick en allt ljusare ton (som dock berodde på sjukdomen Vitiligo) samt experiment med att sova i syretält, som exponerades i alla tillgängliga medier. Jacksons helt oväntade död gjord inte att ryktesspridningen eller spekulationerna minskade, snarar tvärtom, och när det gällde hans dödsfall kom de att beröra precis allt från att han blev mördad till att han på eget bevåg iscensatte sin död och i själva verket lever ett lugnt liv på en okänd ort. Efter Jacksons död genomfördes det förhör med hans familj och vänner för att rättsväsendet skulle kunna kartlägga och få en överblick över hans sista timmar i livet. Det resulterade i att Michael Jacksons personliga läkare, som var den enda personen som fanns i närheten av honom när han föll ihop i hemmet i Holmby Hills, Los Angeles, blev föremål för en brottsundersökning om dråp. Rättegången mot Dr. Conrad Murray startade 27 september 2011, ett datum som inträffade över två år efter Michael Jacksons död. Det skulle ta drygt en månad innan juryn kunde meddela utslaget angående om Dr. Murray var oskyldig eller skyldig till brottet han stod anklagad för. Juryn ansåg att han inte var oskyldig till dråp men däremot skyldig till vållande av annans död. Samma dag som juryn avkunnade sitt utslag, den 7 november 2011, fördes Dr. Murray till Los Angeles County jail. Där fick han invänta rättens beslut om påföljd, en dom som meddelades 29 november 2011 och som vars staffpåföljd löd fyra års fängelse.

Arvet efter Michael Jackson


Michael Jackson, som inte sällan kallades för Kungen av pop, lämnade ett gigantiskt tomrum efter sig, ett tomrum som det är tveksamt om någon artist kommer att klara att fylla. Jackson sålde otroliga mängder skivor under sin karriär och många av dem tog hem topplaceringarna eller första plats på flera försäljningslistor. Jackson fick njuta av framgångarna av sin karriär medan han fortfarande var i livet, men går det inte att blunda för det fakutm att försäljningen av hans skivor steg markant efter hans död.

Arvet efter Michael Jackson