Queen

Queen är ett band som är högst relevanta även i nutid med en nyligen filmpremiär i bagaget. Queen som bildades år 1970 har från start satt ett stort avtryck på världens musikhistoria och även influerat otaliga andra band med sin mycket beundransvärda musik, väl sammansatta stycken och harmonier och dessutom en frontperson som alla känner igen och fascineras av.

Queen

Queen är verksamma även idag och i och med att filmen “Bohemian Rhapsody” nyligen hade premiär på biograferna runt om i världen kanske det är passande att även lära sig lite mer om detta band och hur deras historia faktiskt ser ut.

Hur allting startade

Bandet Queen grundades som sagt år 1970 i London och bestod under större delen av deras karriär av medlemmarna Brian May, Roger Taylor, John Deacon samt frontmannen Freddie Mercury. Under 1970-talet växte intresset för denna nybildade grupp och de kom snabbt till att bli ett av Englands mest inflytelserika band. Men trots att det gick väldigt bra för bandet redan från början var det först år 1974 som bandet gjorde sitt riktigt stora genombrott i England med skivan “ Sheer Heart Attack”. Med sin nästkommande skiva “A Night at the Opera” öppnade även resten av världen upp ögonen för Queen. I Sverige uppträdde Queen för första gången år 1974 i Göteborg där de fyllde Göteborgs Konserthus. Några dagar senare hade de också en konsert i Lund som även den var väldigt uppskattad. Efter detta satte Queen sikte på att väcka upp intresset för bandet i USA och bestämde sig för att åka till USA på turné. Visserligen hade de med skivan “Sheer Heart Attack” redan fått många nya lyssnare men ville testa vatten ytterligare. När de släppte deras genom tiderna mest uppskattade album “ A Night at the Opera” exploderade bandets popularitet i både USA och Japan och bandet själva var väldigt förbluffade när de fick ta emot dessa länders uppskattning och hängivna fans.

Queens senare karriär och vart de är idag

Queen är ett band som aldrig har hållit sig till en viss specifik genre. Istället har de mixat olika stilar vilt och blandat rock med jazz, piano med rocksyntar och gitarrslingor med körsång. Även om man ofta pratar om Queen som ett rockband har de gjort så mycket mer och samtliga skivor som de har släppt har haft sin egna väldigt karaktäristiska stil och utformning. Under 1980-talet började det spridas till tidningarna att sångaren i bandet Freddie Mercury hade insjuknat i AIDS. Vilket var någonting som han förnekade in i det sista trots att det var sant. Men trots att Freddie vart allt sjukare fortsatte bandet med sin inspelning av skivan “Innuendo”. Skivans titelspår räknas som skivans höjdpunkt men innehåller även kända låtar som “Show Must Go On” och “I’m Going Slightly Mad”.

Queens senare karriär och vart de är idag

Efter att Freddie Mercury gick bort den 24 november 1991 valde de resterande bandmedlemmarna att fortsätta med gruppen. Idag består Queen av originalmedlemmarna och gästartister som då fyller Mercurys roll. Några exempel på gästartister som har turnerat med Queen är bland annat Will Young, Five, Foo Fighters, Elton John och den svenska artisten Peter Johansson. Sedan 2012 har bandet dock turnerat med Adam Lambert som sångare och titulerat sig numera som Queen + Adam Lambert.