Linkin Park

Linkin Park är ett rockband som spelar nu-metal. De har nått stora internationella framgångar och har sålt mer än 60miljoner album. I juli 2017 skapade bandet stora rubriker när deras dåvarande sångare, Chester Bennington avled.

Linkin Park
Linkin Park

Hur allting började

Linkin Park bildades redan 1996 av Mike Shinoda och Brad Delson. Så småningom anslöt sig även Dave Farell, Joseph Hahn och Rob Bourdon till gruppen. Först var det tänkt att Mark Wakefield skulle bli bandets sångare, men snart ansåg man att han inte var rätt för gruppen och byttes därför ut mot Chester Bennington. Bandet kallade sig först för Xero, men ändrade det sedan till Hybrid Theory. Till sist valde de att döpa om sig till Linkin Park, som var en hyllning till Santa Monicas ”Lincoln Park”.

Under år 2000 släppte de sitt första album som fick heta ”Hybrid Theory” och som genast blev en stor succe, både i Usa och utomlands. Albumet blev till och med utnämnd till den mest sålda skivan under 2001 i Amerika. Den blev också belönad med flera bemärkelser och priser. Hitlåtar som ”In the end” och ”Crawling” gjorde dessutom att personer även utanför rockkretsarna fick upp ögonen för bandet, och deras popularitet sköt snabbt i höjden.

Bandets resa fortsätter

Under 2003 släppte gruppen sitt andra album som fick heta ”Meteora”. Även denna skivan skördade stora framgångar och innehöll stora hitåtar som ”Somewhere I Belong”, ”Breaking the habit” och ”Numb”. Skivan sålde i flera miljoner exemplar och nådde upp till plats 36 på Billboards topplista. Albumet ”Meteora” fick dock både ros och ris, då vissa menade att det var väldigt likt deras första skriva.

Bandet fortsatte att skapa musik som var banbrytande genom att blanda olika stilar och våga experimentera med sina ideér. De valde också att samarbeta med olika artister som till exempel Jay-z, vilket var ytterligare ett bevis på deras förmåga att involvera olika musikstilar i sitt arbete. Linkin Park har gjort sammanlagt 7 studioalbum. Det var under Maj 2017 som gruppen släppte sin sjunde skiva, ”One more light”. Det albumet stod ut från deras andra skrivor eftersom det hade en mycket mjukare framtoning än deras tidigare verk. Även detta album fick blandad kritik, då vissa älskade deras nya sound medan andra saknade deras hårdare, nu-metal sound som gruppen en gång blev känd för.

Linkin Park idag

Idag består Linkin Park av de nuvarande bandmedlemmarna Brad Delson, Dave Farell, Mike Shinoda, Joseph Hahn och Rob Bourdon. 2017 fann man sångaren Chester Bennington död i sitt hem. Han valde att ta sitt liv och vid den tidpunkten var han 41 år. Nyheten om hans död spreds fort och fick en hel värd att sörja det inträffade.

Linkin Park idag
Linkin Park idag

Efter Chesters död valde bandet att delta i en välgörenhetsspelning, vilket var första gången de spelade tillsammans sedan deras frontman gått bort. Framtiden för bandet ser fortfarande osäkert ut. Det har cirkulerat många rykten om vem som eventuellt skulle axla rollen som sångare efter Chad, men än så länge verkar det vara oklart om bandet kommer att fortsätta att ge ut musik tillsammans eller ej.