Så påverkas människor av musik?

Det finns en rad positiva effekter som musik har på vår hälsa, en av de allra bästa är att musik bidrar till att minska stress. Musiken kan både bromsa inflammationer som vi har i kroppen och påverka vårt immunförsvar att arbeta mer eller mindre hårt mot infektioner. Inflammationer orsakade av stress kan i sin tur leda till depressioner, reumatiska sjukdomar av olika slag och åderförkalkning.

påverkas människor av musik?

Forskningen är otvetydig – musik får oss att slappna av


Precis som många andra högintelligenta djur har människor ett stressystem vars enda funktion är att snabbt ställa om kroppens alla system till att antingen fly eller stanna kvar och slåss mot det hot eller oväntade fara som vi ställs inför. Det gäller allt från en brand till en överfallssituation. I en hotsituation skickar hjärnan blixtsnabbt ut signaler till kroppen om att utsöndra adrenalin och noradrenalin som ökar blodtillförseln till musklerna och hjärtat. Samtidigt sänder hjärnan ut signaler om att funktionerna i de inre organen sätts i något som kan liknas vid ett stand by-läge. Stresshormonet kortisol meddelar immunförsvaret att det måste ta en paus och sluta lägga energi på att bekämpa eventuella infektioner för att all kraft och energi ska kunna skickas till musklerna istället. Så fort hotet är avblåst går kroppen tillbaka till sitt normalläge och alla funktioner återgår till att göra det de ska. I vår moderna värld kan kroppen inte skilja på psykiska och sociala hot och reagerar på exakt samma sätt som det stod en sabeltandad tiger framför oss. Det som då kan hända är att stressituationerna avlöser varandra utan att kroppen får möjlighet till vila och återhämtning. Det har fått brittiska forskare att undersöka vilken betydelse musiken har för att minska stress och stärka immunförsvaret, och de har kommit fram till följande:

 • Att själv spela musik eller lyssna på musik har en lugnande effekt
  Hela 22 av 25 studier visar på att musiken har en markant lugnande och avstressande effekt hos försökspersoner som lyssnar eller på något sätt deltar i musik. 16 av 20 studier visar att musiken bidrar till att sänka så väl andningsfrekvensen som blodtrycket och hjärtats hastighet.
 • Musik minskar stressnivåerna i kroppen
  Majoriteten av studierna som undersökt hur musiken påverkar oss människor visar att, speciellt lugn musik, signifikant sänker nivåerna av stresshormonet kortisol.
 • Musik verkar dämpa startprocessen för inflammationer
  Fyra studier, utförda var för sig, visar att de uppmätta mängderna av signalämnet interleukin, som är en del av kroppens försvarssystem mot inflammationer, sjunker när en person har lyssnat på musik eller utövat musik. Det kan vara ett tecken på att musik kan minska risken att inflammationer startar på ställen i kroppen där de inte behövs, vilket ibland händer vid åderförkalkning och depressioner.
 • Musik verkar stärka kroppens immunförsvar
  Stresshormonet kortisol pressar ner immunförsvarets processer immunförsvaret när kroppen försvarar sig mot infektioner. När stressen i kroppen dämpas sjunker även kortisolhalterna och immunförsvaret blir starkare.

 

Må bättre av att lyssna på musik


Det finns alltså ingen som helst anledning att inte lyssna på musik så fort det finns möjlighet. Genom att ha ett par hörlurar i skrivbordslådan på jobbet eller jackfickan kan man får hjälp med att skärma av distraherande samtal och andra störmoment. En stund i fåtöljen tillsammans med en spellista eller två, kommer få dig att slappna av och få ner stressnivån.

Må bättre av att lyssna på musik