ABBA del 2

Dags för fortsättningen av historien om ABBA i vår serie om populära musikgrupper från Sverige och världen.

Abba från 1970 talet

Det var i cabareten Festfolk som gruppen gjorde sitt första framträdande för allmänheten i teve i november 1970. Detta första försök var in slutändan inte särskilt framgångsrikt och alla tankar på en permanent grupp lades ner för tillfället. Samtidigt fortsatte de att dyka upp på varandras skivor och arbetade tillsammans i olika konstellationer. I juli 1971 gifte sig Björn och Agnetha och på hösten samma år började Björn och Benny arbeta som producenter i Stig Anderssons skivbolag Polar. Under våren 1972 beslutades det att försöka med gruppkonceptet igen och den första sanna ABBA singeln, People Need Love, spelades in. Släppt under det kanske lite klumpiga namnet Björn& Benny, Agnetha& Anni-Frid blev det en topp 20 träff i Sverige. Som en följd av den framgången började de två paren spela in ett helt album under hösten 1972 även om det var långt ifrån säkert om det fanns någon långsiktig framtid för gruppen.

I februari 1973 deltog dom i den svenska uttagningen till Euro Song Contest med Ring Ring, en sång som skrevs av Stig, Björn och Benny och vid tävlingsdagen var Agnetha höggravid med hennes och Björns första barn Linda. Gruppen slutade bara trea det året men singlarna på engelska och svenska samt albumet med samma namn blev överlägset populärast av dom tävlande bidragen och fanns snart på dom översta topplaceringarna på topplistorna. Det var tack vare denna framgång som gruppen bestämde sig att sätta sina solokarriärer åt sidan och bara fokusera på gruppen. Alla insåg att namnet som använts tidigare var alltför opraktiskt och för enkelhetens skull hade Stig Anderson kommit att hänvisa till dem som ABBA- en akronym av deras namn- och när det anordnas en namnförslag tävling i en tidning kom man fram till samma slutsats och beslutet var förseglat. Det enda problemet med det var att det redan fanns ett fiksföretag med det namnet och när stig frågade dom om dom kunde tänka sig att låna ut sitt namn till en populär musikgrupp så svarade dom som tur var ja.

Sommaren 1973 påbörjades en turne i dom svenska folkparkerna men det var inte förrän under hösten när dom började spela in ett nytt album som dom började använda ABBA. Senare det året Stig, Björn och Benny gjorde ett nytt försök att komma upp men en vinnare till melodifestivalen, denna gång var resultatet var Waterloo som vann både den svenska uttagningen och sedan den stora finalen i Brighton, England den 6:e april 1974. Waterloo singeln vart gruppens första internationella hit med första placeringar på listorna i England, Västtyskland, Norge och Belgien samt med höga placeringarna i flera andra länder både i Europa och USA. Gruppen hade en tid med mycket resor över Europa för uppträdanden både i TV och Radio men precis som för många andra vinnare av Euro Song Contest fick gruppen uppleva att det är lätt att vinna men svårare att följa upp framgången vilket visade sig framförallt i UK där gruppen dom närmaste 18 månaderna hade problem att ens komma in på topplistorna.