ABBA del 3

Hej och välkomna till fortsättningen av vår serie om populära musikgrupper från Sverige och Världen där vi denna gång fortsätter inblicken i den grupp som nog får anses som Sveriges största genom tiderna.

Uppföljningen till Waterloo

Hösten och vintern 1974 och början av 1975 sågs gruppen spela flitigt över Europa och samtidigt spelades deras tredje album som fick titeln ABBA och släpptes under våren 1975. Det var med den tredje singeln SOS från albumet som gruppen äntligen hade en stor UK hit igen, den första av 18 på varandra följande topp 10 singlar. Detta följdes av Mamma Mia som blev deras första brittiska nummer ett sen Waterloo och låten som tillsammans med I DO I DO I DO gav ABBA sitt stora genombrott även i Australien under sommaren 1975. Den enorma framgången gruppen hade i övriga delar av världen bestod men det var kanske i Australien som omfamnade ABBA mest dom närmaste åren.

I mars 1976 släpptes Fernando singeln som blev en av gruppens största framgång någonsin, samma månad började dom även spela in låtar för sitt nästa album Arrival som släpptes på hösten och nådde nummer 1 nästan överallt. Albumet hade föregåtts av singeln Dancing Queen som faktiskt spelades in samtidigt som Fernando men släpptes först i augusti 1976, denna singel blev deras största sålda singel och var även den enda låten som nådde förstaplatsen i USA. Nästa singel från Arrival var Money, Money och medan denna låt tog över på förstalistorna var dom upptagna med att förbereda sig för sina spelningar i Europa och Australien som skulle börja i februari 1977. Turnén var en stor framgång med fulla hus överallt och ABBA singeln Knowing me , Knowing me spenderade fem veckor på plats ett i UK under samma tid. 

Tillbaka i Stockholm efter utflykten börjades det skriva nya låtar och 1977 gavs albumet ABBA- The Album ut som hade föregåtts av singeln The Game Of The Game men det var andra singeln från albumet Take A Chance On Me som blev en stor hit i USA och faktum är att en stor del av våren 1978 ägnades mycket av kampanj i USA som var ett område lite mer motståndskraftigt mot gruppens charm än dom flesta andra länderna. Som ett resultat blev albumet det album som lyckades bäst där men nådde bara en 14:e plats som högst. I januari 1979 släpptes nästa singel Chiquita som blev gruppens mest framgångsrika singel 1979 och samtidigt nåddes världen av nyheten om att Björn och Agnetha skulle skiljas och farhågorna om att även gruppen skulle splittras var stora. Gruppen fortsatte dock att spela in skivor och bland annat med The Winner takes it all nådde dom ännu en förstaplats i UK men 1981 fick vi se ännu en skilsmässa då Benny och Frida meddelade att dom skulle skiljas och 1982 kom singeln Under Attack ut som blev deras sista. Abbas musik lever vidare än idag i musikaler över hela världen och framgångarna har fortsatt utan dess like och i april 2018 nåddes vi av nyheten att gruppen har några nya låtar och världen väntar nyfiket på vad dom har lyckats åstadkomma denna gång.