Tre legendariska svenska band

I den här artikeln ska skriva om inte bara ett, utan tre, legendariska svenska band inom genren alternativ rock och pop. Det ska handla om inga mindre än bob hund och Kent. Både banden slog igenom under 90-talet, etablerade sig som framgångsrika band och gjorde stora avtryck i den svenska musikhistorien. Här nedan följer en presentation av bandens historia och musik.

Bob hund

Gruppen bob hund grundades år 1991 och är aktiva än i dag, även om de hade sin storhetsperiod i runt millennieskiftet efter att de släppt skivan Jag rear ut min själ. På den här skivan fanns framför allt deras stora hits Tralala lilla molntuss, kom hit ska du få en puss, Helgen v.48 och Nu är det väl revolution på gång. Men även under 2000-talet har de släppt flera framgångsrika album och låtar som Blommor på brinnande fartyg, Den lilla planeten och hjärtskärande rätt.

bob hund

1998 var antagligen gruppen mest framgångsrika år. Faktum är faktiskt att Kent uttalade sig om bob hund och sa att deras låt bob hunds 115:e dröm var årets bästa låt. Samtidigt blev gruppen prisat som bästa liveband, fick Spelmanpriset, Guldmicken och priset för årets bästa skiva av Nöjesguiden. Bandet bestod ursprungligen av medlemmarna Mats Hellquist, Jonas Jonasson och Thomas Öberg, men inom kort värvades tre ytterligare medlemmar, nämligen Johnny Essing, Conny Nimmersjö och Mats Andersson. Musiken brukar kategoriseras som indierock, och vissa låtar bjuder även på lite punkigare toner. Främst är bob hund känt för sina energifyllda, roliga och upplyftande liveuppträdanden.

Kent

När grupp upp är Kent. Detta legendariska rockband som nyligen avslutade den framgångssaga som de inledde i början av 90-talet. Då träffades Joakim Berg, Markus Mustonen, Martin Sköld, Thomas Bergqvist och Sami Sirviö och bildade bandet Jones & Giftet. Kort därefter bytte gruppen namn till Havsänglar och 1993 bestämde de sig slutligen för namnet Kent. Det är egentligen svårt att sammanfatta Kent otroliga karriär som band; de har släppt en enorm mäng musik och en mängd stora hits.

Kent

Reden på Kents första album, Kent, fanns deras första riktigt grymma låt, Blåjeans. Men de verkliga framgångarna skulle komma med det andra albumet, Verkligen, som tack vare låtar som Kräm (så nära får ingen gå), slog sig in på Sverigetopplistan. Efter Verkligen följer så Isola och Hagnesta Hills, innan det Kent mest framgångsrika album Vapen & ammunition utkom 2002. På skivan återfanns flera enorma hits såsom Pärlor, Dom andra, socker och Kärleken väntar. Nu hade Kent för alltid skrivit in sig i historieböckerna. Men även efter den enorma framgång som Vapen & ammunition innebar så fortsatte Kent att leverera och producera ny musik. Tre år senare släpptes Du & jag döden med låtar som Palace & Main och Max 500. 2015 avslöjade Kent att de skulle påbörja inspelningen av ytterligare ett album. 2016, i samband med lanseringen av singels Egoist, kom sedan beslutet att detta album skulle bli det sista. Efter att det sista albumet, Då som nu för alltid, släppts gav sig Kent även ut på en turné med 28 spelningar. Den sista spelningen gav bandet i Stockholm på Tele2 Arena den 17 december 2016. För den som vill följa Kents sista tid tillsammans finns en dokumentär vid namn Vi är inte där längre, inspelad av Per Sinding-Larsen.