Bob Dylan

I den här artikeln tänkte jag skriva om en verklig, levande legend, nämligen Bob Dylan. Både som författare och musiker har han genom året levererat en rad knivskarpa texter, vilket slutligen resulterade i att han blev prisat med Nobelpriset i litteratur 2016 med motiveringar att Dylan har ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanske sångtraditionen”. Att priset tilldelades Bob Dylan var inte direkt okontroversiellt, utan skapade en hel del debatt om vad som ska räknas som litteratur. Bob Dylan var även själv skeptisk inför att acceptera priset. Men vad man än tycker om att denne legend tilldelades Nobelpriset i litteratur, så måste man ändå konstatera att Dylan insats för musiken har betytt otroligt mycket för många människor över hela världen. Därför ska han få en artikel här på sidan!

Vem var Bob Dylan?

Bob Dylan föddes mitt under andra världskriget den 24 maj 1941, medan Europa brann och människor plågades. Även om Dylan föddes i det trygga USA, så skulle kriget i Europa påverka hans uppväxt. Båda hans föräldrar kom nämligen från judiska familjer som emigrerat till USA tidigare. Och Bob Dylan var egentligen inte den framstående lyrikens ursprungliga namn. Han föddes som Robert Allen Zimmerman, och tog inte namnet Bob Dylan förrän senare. Eftersom Dylan och hans föräldrar själva var judiska, är det rimligt att det öde som drabbade miljontals judar i Europa även påverkade dem dramatiskt – och kanske är det redan här som grunden för Bob Dylans musik läggs.

Redan när Bob Dylan var mycket ung började han fingra på det piano som stod i familjens hem. Han lärde sig snabbt och efter att han upptäckt pianot dröjde det inte länge innan han även gav sig på gitarren och munspelet. Utöver att själv spela de olika instrumenten ägnade han också mycket tid åt att lyssna på musik på radio. Redan nu var det tydligt för alla runt omkring Dylan att han och musiken skulle vara nära sammanvävda under resten av hans liv.

Bob Dylans texter och musik

Bob Dylan har sedan han började uppträda med sin musik under 1950-talet varit en central del av den moderna musikhistorien. Hans insatser för rockmusiken och populärmusiken går knappats att sätta ord på. Han har på ett unikt sätt inte bara spelat musik i olika musikgenrer, utan dessutom utvecklat dessa genrer och skapat nya sätt att uttrycka sig på genom musik. I sina texter har han flera gånger behandlar svåra ämnen som politik och filosofi, samtidigt som han kritiserat samhället och normer, såväl inom litteratur och kultur som inom andra områden. Bob Dylans musikaliska alster är enormt och innefattar flera olika hits, bland annat Blowin’ in the Wind, Forever Young och Tambourine Man, eller varför inte Like a Rolling Stone, Knockin’ on Heaven’s Door och The Times They Are a-Changin”. Med sina många enastående låtar har Bob Dylan berikat människors liv över hela världen.

Bob Dylans texter och musik

Men även som författare har Bob Dylan levererat stora verk. Hans texter är ofta filosofiska och utsvävande. Bland texterna i Bob Dylans skönlitterära alster bör nämnas bland annat Tarantula och Memoarer. Del 1. Den verkliga Dylan-fantasten måste så klart läsa dessa verk! Lyckligtvis har flera av Dylans texter blivit översatta till andra språk, så att även de som har svårt att hänga med i hans ibland knepiga engelska kan njuta av Dylans ord. Om du vill läsa svenska översättningar av texter så finns bland annat Tarantula översatt av Görgen Antonsson från 1981. Även flera av låttexterna har tolkats och översatt till svenska, bland annat Tomorrow is a Long Time som blivit Men bara om min älskade väntar av Nationalteaterns Ulf Dageby. Hans version har därefter plockats upp, gjorts om och framförts av andra svenska artister såsom Joakim Thåström och Titiyo.

Bob Dylan – priser och utmärkelser

Under sin karriär har Bob Dylan blivit prisat med en mängd olika priser och utmärkelser för sin musik och sina texter. Han är bland annat invald i Rock and Roll Hall of Fame and Museum. År 2000 vann han Polarpriset. Därtill har han kammat hem en Oscar i kategorin Bästa låt för Things Have Changed i filmen Wonder Boys. 2012 blev han förärad med den högsta civila utmärkelsen i USA, nämligen Presidental Medal of Freedom, och året därpå blev han vald till Officer i franska Hederslegionen. Och så var det givetvis det där Nobelpriset i litteratur också. Det är en imponerande samling priser som Bob Dylan har att visa upp som bevis på sin storhet som skribent och musiker.

Bob Dylan – priser och utmärkelser