Norge och festivaler

Som musikälskare så fick jag världens bästa uppdrag enligt mig. Det var en stor turistsajt som skulle lanseras och jag fick förfrågan om att sammanställa en stor lista över olika festivaler i Norge och då med fokus på musikfestivaler.

De anställde mig i fyra månader på halvtid, betalade mitt boende och resorna mellan festivalerna. Maten stod jag för själv och de boenden jag bodde på var väl ingen lyx direkt men det var helt okay. Bästa var uppe i Nordnorge när jag fick bo i en stuga med utsikt över en fjord, det var helt fantastiskt!

Nu gjorde jag inte det här för pengarna, att klara sig på en halvtidslön på resande fot i Norge är inte speciellt enkelt, för Norge är dyrt, men jag såg det som en semesterresa. Ungefär som när jag luffade runt i Asien och Sydamerika, jag gjorde det inte för att leva lyxliv utan för själva upplevelsen. Precis som när jag jobbade som volontär ett halvår i Ghana. Och jag kan utan att tveka säga att jag har blivit rik, inte på pengar men i upplevelser. Denna Norge-resa bidrog till det konto, lycko-kontot.

Norge-resa

Norge-resa

Dyrt men vackert

Eftersom det är väldigt dyrt i Norge, både att äta ute och alla olika typer av aktiviteter, så blev det inte att jag gjorde så mycket utöver mitt uppdrag under festivalerna. Eller det är fel att säga att jag inte gjorde så mycket, men jag valde bort sånt som kostar (gå ut på restaurang, gå på krogen, dyra aktiviteter osv) och satsade istället på allt som erbjuds som är gratis.

När jag kommer till en ny plats eller stad så är min favorit att upptäcka den till fots. Oavsett om jag befann mig i en större stad eller på landsorten så promenerade jag i princip överallt, det är bästa sättet att uppleva anden av platsen. Man ser på ett annat sätt hur allt hänger ihop och därför får man en annan känsla för platsen.

Jag tror att insikten om den kom vid två tillfällen jag minns, dels en gång i London när jag tågluffade i Storbritannien och knappt hade några pengar så jag var mer eller mindre tvungen att gå så mycket som möjligt. Andra gången var när jag jobbade som ridande turguide i en stor nationalpark och min arbetsgivare lät mig till fots gå de värsta delarna och passagerna innan sommarens turer började. Irriterad och arg var jag då att jag tvingades gå istället för att rida, men sen i efterhand när jag väl var ute med 15 turister till häst i 5 dagar så då förstod jag vitsen med att jag hade fått gå till fots först.

I Norge hittade jag många favoriter genom att promenera, Oslo var fantastiskt och för att inte tala om Trondheim och att vandra längs vattnet vid alla de färgglada husen är otroligt coolt. Vilka fototillfällen alltså!

Natur och musik

Högst på listan hamnar nog ändå Nordnorges natur. Hur kan man inte förtrollas av den. Ibland under mina vandringar så blev jag så hänförd att jag bara fastnade med ögonen i en vy, länge.

De dagar och kvällar jag var trött i kroppen så blev det mest att jag slappade på rummet eller stugan jag bodde i. Tack och lov fanns det uppkoppling överallt där jag bodde så jag kunde kolla filmer på Netflix, underhålla mig på sajter som Worldofwarcraft (ja jag är en äventyrsspels-nörd) eller Pokerstarscasino (gillar spänning). Men det blev också en hel del bloggande, dock ligger bloggen nere för tillfället eftersom jag håller på att göra om designen helt. Jag har inte tillåtelse än att publicera det jag skrivit om musikfestivalerna innan de har lanserat och publicerat på sin sajt. Men ville snabbt bara berätta om några av de festivaler jag besökte.

Få länder har lika många festivaler som Norge om man tittar till befolkningen. Det finns hundratals olika festivaler att välja bland och då pratar vi inte bara om musik utan även teater, litteratur, film och kultur. De flesta hålls under sommaren.

Festival-tips

En av Norges största musikfestivaler är Øyafestivalen i Oslo, ingen sommar utan Øya är det många som hävdar. Under festivalen serveras det en blandning av stora internationella artister och nya men mycket lovande band.

Vill man ha förstklassig artister, bra stämning och rock- och popmusik så är Slottsfjell-festivalen i historiska Tønsberg ett bra val. Där är det alltid riktigt skönt häng. Dessutom är själva festivalområdet unikt eftersom det ligger mitt i den vackra, historiska staden.

I Bodø i Nordnorge hittar man Parkenfestivalen i augusti, sedan starten 2006 har den växt för varje år. Inramningen med de pampiga fjälltopparna i bakgrunden är oslagbar. En annan festival i Nordnorge är Buktafestivalen i Tromsø. Det är en pop- och rockfestival som går av stapeln i juli varje år. Även här är inramningen med vattnet vackert och många anländer med båt, eller så stannar de helt enkelt i båten och lyssnar därifrån. Slutligen ett snabbt tips om en gratisfestival – Musikkfest i Oslo. Festivalen är bara under en dag men där kan man kolla in 100-talet artister på de 40 utomhusscener som finns runt hela Oslo.

Musikkfest

Musikkfest