Bon Jovi

Detta rockband härstammar från USA, det bildades redan året 1983 i New Jersey. Bandet slog sedan igenom ett år efter bildandet, detta gjorde de med låten som visade sig bli en hit, “Runaway”. Två låtar till som fanns på samma album som deras första hit blev även dem lite senare stora hits. Bon Jovi räknas till ett av de band i genren rock som varit mest framgångsrika i hela världen någonsin. Med över 130 miljoner stycken album sålda över hela världen har bandet gjort sig värda den meriten, att hamna på den tidigare nämnda listan. I dagsläget består bandet av fem stycken medlemmar.

Den enda av dem alla är självklart Jon Bon Jovi själv, i gruppen så sjunger han samtidigt som han kan spela både akustisk och rytmgitarr. Jon har även sällskap av David Bryan som spelar både piano samt keyboard och bakgrund sjunger. Tico Torres är även han en medlem, han spelar på slagverk samt trummor. På basgitarr så hittar man Hugh McDonald som även fungerar som bakgrundssångare i mixen. Phil X är den femte och sista aktiva medlemmen i bandet, han spelar på en gitarr blandat med att vara bakgrundssångare även han. Alltså kan man höra fyra olika röster när bandet har spelningar, om det inte tagits in en extra artist för ett litet “gästbesök”.

Det finns tre stycken aktiva medlemmar som varit en del av bandet sedan uppstarten av det, dessa är Jon, Tico samt David. Ingen av dem har någonsin tagit tid från bandet. Både Hugh och Phil tillkom sent till bandet, Phil var dock det allra senaste tillskottet i bandet och har endast varit medlem sedan år 2011. Medan Hugh har varit en medlem sedan 1994 och ändå spelat med dem i 25 år trots att ha missat 11 år. Listan över de tidigare medlemmarna i bandet är relativt kort och består endast av 3 namn. Den artist som hade längst karriär med Bon Jovi är Richie Sambora som fungerade som bakgrundssångare samt talkbox medans han spelade gitarr. Han hoppade av bandet efter att ha varit med från start och sedan varit aktiv i 30 år, alltså var hans aktiva år mellan åren 1983 och 2013. Dave Sabo är kanske ett namn som inte är välkänt för de som känner till bandet Bon Jovi, detta eftersom han endast var medlem i bandet under uppstartsåret, 1983. Dave var gitarrist och bakgrundssångare i bandet. En annan av dessa tidigare medlemmarna är Alec John Such, han har haft två aktiva perioder med bandet. Den första vändan var han aktiv mellan uppstartsåret och år 1994, en period på 11 år. För att den andra vändan endast vara aktiv under året 2001. Alecs roll i bandet var att spela basgitarr samt att bakgrunds sjunga.

Diskografi

Bon Jovi har en imponerande diskografi som innehåller mer än hela 15 stycken studioalbum. Några av de mest kända bland dem heter “7800° Fahrenheit”, “Slippery When Wet” och “Crush”. Förutom studioalbum har bandet även släppt ett antal livealbum, fyra stycken hade de hunnit släppa innan år 2007. Dessutom har de släppt fem stycken EP:s. För att samla fansens favoriter på samma skivor så har de även producerat samlingsalbum, av dessa har de släppt fem stycken.