ABBA del 1

Hejsan och välkomna tillbaka till ännu en del i vår serie om populära musikgrupper från Sverige och Världen och vi fortsätter denna gång med att ta en närmare titt på den grupp som nog får anses som den mest populära och framgångsrikaste i Sverige genom tiderna.

ABBA

Oavsett om ni är som läser detta är ung eller gammal så tror jag att ni på något sätt har hört talas eller kommit i kontakt med gruppen ABBA och dess musik genom åren och under 1970 talet skulle ödet tillsammans med talang och hårt arbete få detta att bli en av dom mest dominerande krafterna inom folkmusikområdet. Gruppen som bestod av två par blev överlägset den mest framgångsrika gruppen under det årtiondet samt även ett av dom största fenomen som vi någonsin sett inom musikbranschen.

Såvitt världen visste började ABBA:s historia i april 1974 när dom vann Eurovision Song Contest med Waterloo men då hade gruppen redan funnits i drygt två år och dom enskilda medlemmarna var redan kända artister i Sverige. Allt började i juli 1966 då Björn Ulvaeus träffade Benny Andersson för första gången. Björn var medlem i Hootenanny Singers som var en populär folkmusikgrupp på den tiden medan Benny var medlem i Hep Stars som nog får anses som Sveriges första popband under den tiden. Sommaren 1966 turnerade båda grupperna i Sveriges folkparker och i en gatukorsning möttes dom, Hep Stars planerade en fest och bjöd in dom andra. Björn och Benny fann snart att dom hade ganska mycket gemensamt och när dom träffades igen på en annan fest senare så bestämde dom att skriva något tillsammans. Sagt och gjort och med hjälp av Björns far transporterade dom all utrustning till kontoret mitt i natten. Resultatet av detta blev en sång som heter, Is not it easy, som senare spelades in av Hep Stars och dom första fröerna hade såtts för vad som så småningom skulle blomma ut som ABBA.

1969 hade dom två grupperna börjat bli mindre populära och efter den sommaren blev Hootenanny Singers mer eller mindre ett studioband med enstaka inspelningar medan Benny valde att lämna Hep Stars helt och hållet. Dom två vännerna fortsatte att skriva och spela in låtar och uppmuntrade av skivbolagets ägare och utgivare Stig Anderson som senare skulle bli ABBA:s manager. Stig hade stor tro på i deras producerings och låtskrivande och försäkrade dom om att dom skulle uppnå världsomspännande framgång förr eller senare. Den andra låten som Björn och Benny skrev tillsammans var en sång som heter Hej gamla man som bland annat innehöll deras respektive fästmör Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad vilket var första gången som dom framtida ABBA medlemmarna uppträdde på samma skiva. Frida som var skådespelare sen hösten 1967 hade träffat Benny när hon spelade med i en cabaretupplaga i Malmö i mars 1969 och Hep Stars hade då en spelning på en annan plats i samma stad. Agnetha som var en framgångsrik solosångare sen 1968 hade träffat Björn och förälskat sig i han i maj 1969 när dom uppträdde i samma teveprogram.