Beatles del 3

Dags för en fortsättning i vår serie om populära musikgrupper från Sverige och världen och även i denna fortsätter vi med historien om Beatles som var ett av dom mest populära banden och förändrade mycket i världen med sin musik.

John, Paul, George och Ringo

Gruppen bestod 1961 av John, Paul, George och Pete Best efter att Stuart slutade i bandet för att stanna med sin flickvän medan dom övriga återvände till Liverpool, detta gjorde det möjligt för Paul att ta över basgitarren från Stuart. Pete troddes vara den mest populära av fansen och den mest snygga han troddes ha en stor del av att gruppen blivit så populär lokalt i Liverpool. Det verkade dock som att Pete inte passade in med dom andra tre medlemmarna på en personlig nivå, till en början antog han aldrig den så kallade Skål frisyren och han log aldrig på scenen som dom andra. John, Paul, George och managern Brian Epstein uteslöt Pete från nyheterna att Beatles avvisades av Decca Records bara för att några veckor senare av misstag läcka ut det. Dom brydde sig inte heller att berätta när dom fick ett inspelningsavtal med Parlophone/EMI senare under 1962 innan Pete till slut blev avskedad från bandet i augusti 1962.

Ringos intåg i gruppen

Ringo Starr var trummis för en annan populär Liverpoolgrupp, Rory Storm and the Hurricanes och hans riktiga namn var Richard Starkey men han fick scennamnet Ringo för alla ringar som han bar på fingrarna och Starr för sitt trumsolo som kallades Starr Time. Ringo spelade första gången med Beatles när han hoppade in ibland för Pete i Hamburg och när det gällde personlighet passade han mycket bättre in i gruppen med sin avslappnade stil samt han hade en stor humor förutom att han även var en mycket bra trummis och Ringos öde blev beseglat när han blev ombedd att gå med i gruppen 1962. Han blev snabbt av med sitt skägg och han antog samma frisyr som dom övriga.

Beatles släppte 13 ursprungliga album på 7år och aldrig förr eller senare har något rockband var nära den kvantiteten eller kvaliteten på produktionen, till exempel har U2 som är ett av nutidens mest populära rockband släppt 14 studioalbum under 37 år. Det kan inte förnekas att Beatles förändrade musikindustrin djupt, från sättet som albumomslaget uppstod, genom att skriva sina egna låtar, till innovativa inspelningstekniker visade Beatles vägen och visade vad rockbanden kan göra. Men Beatles var inte bara ett band som gjorde det väldigt, väldigt stort som John Lennon sa utan Beatles blev ett stort internationellt fenomen och gruppens varaktiga inflytande framgår på många sätt av användningen av Beatles fraser och texter i vardagen till moderna hårstilar. Ingen musikalisk handling kan spåra mer kulturella influenser till nutiden än dom fyra killarna från Liverpool och ju längre tiden går desto större blir arvet och i staden Liverpool har det byggts upp en stor turistindustri omkring gruppen och i augusti varje år vallfärdar tusentals Beatlesfans från hela världen till staden för en vecka med musik och firande till ära av den fantastiska fyran som erövrade världen.