The Ramones

I den här artikeln tänkte jag skriva lite mer om punkfenomenet Ramones. När Ramones äntrade scenen för sin första spelning på legendariska CBGB i New York visste alla direkt att något stort var på gång.

The Ramones

Med Ramones slog punkrocken igenom på allvar och The Ramones etablerade sig snabbt som USA:s främsta punkband. De älskade musiken och under sin aktiva karriär producerade de en mängd album samtidigt som de aldrig tog paus från turnerandet. Trots att de aldrig fick något vidare kommersiellt mottagande så har de på senare år uppmärksammats som ett av de viktigaste och mest inflytelserika bandet genom tiderna. I den här artikeln ska vi kika närmare på deras historia och musik.

The Ramones medlemmar

Bandets Ramones började formas i början av 70-talet. De båda medlemmarna John Cummings och Thomas Erdelyi hade redan tidigare spelat tillsammans i ett garageband, men nu träffade de även Jeffrey Hyman och Douglas Colvin som de bjöd in till det nystartade bandet. Snart anslöt även Richie Stern. Tanken var att Stern skulle spela bas, Colvin spela gitarr och sjunga, Hyman skulle spela trummor och Cummings skulle spela gitarr. Det visade sig dock att Stern inte kunde spela bas tillräckligt bra, så Colvin fick ta över detta instrument.

Snart tog medlemmarna sina nya bandnamn: Jeffrey Hyman blev Joey Ramone, John Cummings blev Johnny Ramone, Douglas Colvin blev Dee Dee Ramone och Thomas Erdelyi tog namnet Tommy Ramone. Tillsammans var de The Ramones. Under historiens gång har fler än de ursprungliga medlemmarna figurerat i bandet. Elvis Ramone (Clem Burke) hoppade in på trummor under två spelningar 1987, Richie Ramone (Richard Reinhart) spelade trummor och sjöng mellan 1983 och 1987. Utöver dessa hade även Marky Ramone (Marc Bell) och C. J. Ramone viktiga roller i bandet under de avslutande åren.

The Ramones musik

Första gången som Ramones spelade sin musik live har i mars 1974 då de spelade upp en låt för publik i Performance Studios. Ett halvår senare fick de sin första större spelning på CBGB. Därefter försatte framgångarna och Ramones hann med totalt 2 263 konserter innan de splittrades efter sin sista spelning 1996. Bandets första album döptes till Ramones och kom ut i april 1976 och hyllades av kritiker. Däremot blev det kommersiella framgångarna utanför punk-kretsarna inte speciellt stora förrän senare. Bandets numera mest framgångsrika låt Blitzkrieg Bop som fanns med på skivan lyckades inte ensa kvalificera sig på topplistorna. Men trots detta lyckades Ramones ändå etablera sig som det kanske viktigaste bandet inom punkkulturen.

The Ramones musik

Ramones punkrock var inte lite aggressiv och provocerande som den engelska motsvarigheten. Men det var minst lika fartfylld. Ramones levererade högljudda, korta låtar med högt tempo, så är de flesta låtar endast runt två minuter och de flesta faktiskt under två minuter. Musiken kan ses som ett uppror mot den kommersiella musik som dominerade tidsperioden. Förutom Blitzkrieg Bop kan Ramones stoltsera med flera andra hits så som I Wanna be Sedated, Sheena Is a Punk Rocker, Pet Semetary och Beat On The Brat. Totalt blev det hela 14 studioalbum för Ramones, bland annat Subterranean Jungle och Road to Ruin.