Rolling Stones

Hejsan och välkomna tillbaka till vår serie om populära musikgrupper från Sverige och världen och efter i föregående delar skrivit om Beatles som var en föregångare inom musikbranschen samtidigt som dom var otroligt populära går vi i denna del vidare i tiden och tar en liten närmare titt på Rolling Stones som var från början raka motsatsen till Beatles med sin hårdare och tuffare stil men ändå lyckades nå stora framgångar och bli populära så häng med på en liten inblick i deras historia.

Rolling Stones bakgrund och start

Gruppen bildades 1962 och har blivit ett av världens mest erkända och varaktiga band. Mick Jagger och Keith Richards korsade först sina vägar på grundskolan och 10 år senare hade dom blivit ivriga fans av blues och amerikanska R & B samt delade en gemensam vän i musikern Dick Taylor. Jagger och Taylor spelade ihop i Little Blue Boys och Blue boys och Richards gick snart med i gruppen och blev snart avstängd från skolan på grund av skolk.

Samtidigt i en annan del av staden hade Brian Jones påbörjat en karriär med skolk för att träna på saxofonen och när Jones hade fyllt sexton hade den framtida Stones medlemmen blivit fader till två olagliga barn och flyttade till Skandinavien där han började spela gitarr. Jones flyttade så småningom till London där han tillbringade tid med Alexis Korners Blues Inc innan han startade sitt eget band. Under arbetet på Ealing Blues Club med en lös version av blues inc och trummisen Charlie Watts började Jones jamma med Jagger och Richards på sidan. Jagger blev frontman i det nya bandet.

Jones, Jagger och Richards tillsammans med trummisen Tony Chapman spelade in en demokassett som avisades av EMI och Chapman lämnade bandet strax efter för att börja på konstskola. Vid den här tiden hade gruppen bytt namn till Rolling Stones efter en Muddy Waters sång. Rolling Stones första show inträffade den 12 juli 1962 på Marquee, efter en rad personförändringar anslöt Bill Wyman och Charlie Watts till gruppen i slutet av 1962. En lokal entreprenör vid namn Giorgio Gomelsky bokade gruppen för en åtta månaders spelning på sin klubb Crawdaddy, spelningarna på klubben blev mycket framgångsrika och uppmärksammades snart av managern Andrew Loog Oldham som tecknade dem som sina klienter och dom fick även ett fördelaktigt kontrakt med Decca Records som tidigare hade avvisat Beatles som under denna tid hade blivit en stor sensation och managern beslutade att marknadsföra Rolling Stones som deras syndiga motsatser.

Resten är historia och grabbarna i Rolling Stones med sitt brokiga förflutna har blivit gubbar och spelar sin musik än idag och påbörjade nyligen en ny turné runt om i Europa och även om dom kanske inte är världens bästa band som dom själva hävdade i starten av karriären så är dom grymt bra ännu idag och fortfarande efter mer än 50 år på musikscenen oändligt populära och lockar fulla hus på sina spelningar över hela Storbritannien och Europa.