Punken och Sex Pistols

Punken slog ned som en bomb i mitten av 70-talet som en stark protest mot de kommersiella rörelserna i samhället. Punken blev snabbt både en kultur och en musikstil. Punkarna provocerade med utstickande kläder i läder prydda med nitar, uppseendeväckande frisyrer och kängor. Musikstilen blev kallad för punkrock och kännetecknas bland annat av kritiska budskap levererade med kraftigt engagemang. Soundet fick gärna vara ostämt och skorra för att på så vis ta avstånd mot mer erkända musikstilar. Allting skulle vara kontroversiellt och revolution. Den ibland skräniga musiken fick folk att börja referera till punkbanden som ”ligistband”. Ett tillmäle som antagligen föll de flesta punkarna i smaken snarare än att förolämpa dem. Ett av de allra största banden inom punken var Sex Pistols, och därför ska jag skriva några rader om dem!

Punken

Hela punkkulturen kan ses som en aggression mot den kommersiella vågen i samhället. Punken blev istället en antites mot kommersialismen genom att bygga på en anda av gör-det-själv. Istället för att köpa saker så skulle man göra dem själv – och det skulle synas att det var hemmasnickrat. Detsamma gällde för musiken, vilket kan förklara den enorma mängd punkband som uppstod på 70-talet. Det var helt enkelt väldigt lätt för ungdomar att starta ett punkband, och att soundet lät amatörmässigt, skrikig och skavde var snarare en fördel än ett problem; det visade ju att det var hemmagjort.

Punken

Hela kulturen byggde även på att vara provocerande, och så även texterna i musiken. De hade oftast ett samhällskritiskt tema och skulle vara chockerande och kontroversiella. Men även om musiken ofta upplevdes som hotfull på grund av sitt ovårdade språk så var temat vanligtvis sådant som rättvisa, jämställdhet och förändring. Punken spred sig även till Sverige, och två svenska punkband som utmärkt sig är Ebba Grön och KSMB.

Sex Pistols

Tillsammans med bland annat The Clash blev Sex Pistols snabbt ett av de viktigaste punkbanden i Storbritannien. Sex Pistols var kanske även det band som utmanade samhället mest med sina kraftigt kontroversiella texter och scenshower. England blev den aggressiva och provokativa punkens huvudsäte och Sex Pistols blev genrens kanske viktigaste band i England. Alltså är det svårt att skriva om punken utan att också skriva om Sex Pistols.

Sex Pistols

Sex Pistols grundades 1975 i London av Johnny Rotten, Paul Cook, Steve Jones och Glen Matlock (som senare byttes ut mot Sid Vicious) och nådde stora framgångar såväl i England som internationellt. Debutalbumet Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols innehöll flera hits, till exempel Holidays In The Sun och Anarchy In The UK tillsammans medbandens främsta hit God Save The Queen. Hela plattan osar av revolution och anarki, men framför allt var det just God Save The Queen som skapade debatt. På den tiden var det högst kontroversiellt att kritisera drottningen på det sätt som Sex Pistols gör i låten. Låten blev inte bara censurerad, utan ledde även till att sångaren Johnny Rotten blev misshandlad och knivskuren.

 

Tyvärr blev Sex Pistols historia inte speciellt mycket längre. 1978 lämnade Johnny Rotten gruppen. Samma år avled Nancy Spunge, Vicious flickvän, på ett hotell. Polisen misstänkte mord och arresterade Sid Vicious. Men Vicious betalde borgen och kom snart ut igen från häktet. Kort senare hittades även han död, troligtvis självmord medelst överdos. På senare tid har dock Sex Pistols återförenats för ett antal konserter. Men storhetstiden är långt förbi.