Linking Parks historia

Linkin Park är ett amerikanskt band i den hårdare skolan. De har sedan 2000-talets början blivit ett av de mest framgångsrika banden och även lyckats nå utanför de traditionella grupper som lyssnar på hård musik. Sedan deras debutalbum kom ut så har de varit fanbärare för den så kallade Nu-Metalgenren, vilken innefattar tunga gitarrer blandade med elektroniska beats och rap. Ofta benämns de också som ett rapmetal eller rapcoreband. Trots att det är dessa genrer de oftast anses tillhöra så har bandet genom åren utforskat en mängd olika musikstilar och kontinuerligt utvecklats musikaliskt. Sedan starten så har de gett ut sju vanliga album samt en mängd samlingar i form av liveskivor och remixskivor. Med över 60 miljoner sålda album så räknas de till ett av de bästa säljande banden på senare tid. Många av bandets hits, såsom Numb och In the End, är fortfarande populära på streamingtjänster som Spotify.

Historia

Linkin Parks historia går ända tillbaks till mitten på 90-talet. Bandet härrör från en mindre stad vid namn Agoura Hills, som ligger i Kalifornien och är en förort till Los Angeles. De kallade sig från början Xero och tre av grundarna hade gått på gymnasiet tillsammans i just Agoura Hills. Det tog några år och några medlemsbyten innan de hittade sin form med bland annat sångaren Chester Bennington. Mot slutet av 90-talet så fick de ett skivkontrakt med multinationella skivbolaget Warner Bros. Records och började spela in sitt debutalbum.

Genombrott

På hösten 2000 så släppte Linkin Park sitt första album Hybrid Theory. Albumet blev en omedelbar och enorm succé. Fyra stora hits som spelades non-stop på MTV och radiostationer plockades från albumet, bland dessa var One Step Closer som lanserade skivsläppet och In the End som blev deras största hit. Hybrid Theory blev så framgångsrik att den var den mest säljande skivan under 2001. Sedan releasen så har Hybrid Theory sålt över 11 miljoner exemplar. Bandets mix av sångaren Chester Benningtons säregna sång, tunga riff av Deftones-stil och rapparen Mike Shinoda låg helt rätt i tiden. Benningtons texter handlade om många av de personliga problem han kämpade med både i närtid och under uppväxten.

Fortsatt kommersiell framgång

Efter omfattande turnerande och ett remixalbumsläpp så kom bandets andra riktiga album Meteora på våren 2003. Även detta toppade listorna runt om i världen och bandet fortsatte på den stil de börjat med på Hybrid Theory. Albumet innehöll hits som Somewhere I Belong och Numb och de gav sig snart ut på vägarna tillsammans med andra band som Metallica och Limp Bizkit. På de följande två albumen, Minutes to Midnight och A Thousand Suns, så arbetade bandet med kända producenten Rick Rubin och de utvecklade sin musik bort från Nu-Metalstilen med mer frihet och experimenterande. Dessa album avslutade ett framgångsrikt 00-tal för bandet. På 10-talet så släppte Linkin Park tre framgångsrika album, Living Things, The Hunting Party och One More Light, varav alla lyckades ta sig till topp fem på den amerikanska topplistan. Under sommaren 2017 så drabbades bandet dock av en tragedi då sångaren Chester Bennington begick självmord. Sedan dess så har bandets framtid varit osäker och medlemmarna avvaktande.