Beatles

Hejsan och välkomna till Littlegreen där vi kommer skriva om musik och olika populära musikgrupper. När jag fick förfrågan om att skriva om detta så tänkte jag att det kan ju inte vara så svårt men nu när jag sitter här och funderar så inser jag att det finns ju så många olika grymma band och grupper över hela världen och hur ska jag välja ut bara ett fåtal av dom? Så i slutändan så får det bli så att jag kommer skriva om några personliga favoriter samt några av dom grupper som blivit välkända och populära och som till och med på något sätt förändrat världen kanske.

Beatles

Jag var inte ens född när denna grupp var på allas läppar och slog igenom över hela världen men redan när jag var liten fick jag höra talas om dom regelbundet av min mamma men det är först i vuxen ålder som jag förstått hur populära dom och vilken påverkan på världen dom hade. John Lennon ansågs vara ledare för gruppen eftersom det var han som startade bandet och dom fyra medlemmarna i gruppen kallas alltid John, Paul, George och Ringo och detta återspeglar i vilken ordning dom gick med i gruppen samt även vad många anser ordningen av betydelse eller inflytande i bandet. John och Paul började tillsammans i olika gruppinformationer 1958 men uppställningen var inte komplett förrän 1962 då Ringo gick med i gruppen.

Här är födelsedatumen för medlemmarna av The Beatles i kronologisk ordning:

Ringo Starr (riktigt namn: Richard Starkey): född 7 juli 1940

John Winston Lennon: född 9 oktober 1940 – dog 8 december 1980

James Paul McCartney: född 18 juni 1942

George Harrison: född 25 februari 1943 – dog 29 november 2001

Alla fyra medlemmarna var födda och uppväxta i Liverpool, England.

Hur John mötte Paul

John Lennons första band kallades The Quarrymen, Skiffle som blev populär genom Lonnie Donnegans hit Rock Island line svepte över Storbritannien 1956 och John Lennon var 16 år gammal när han bestämde sig för att bilda sin egen Skiffle grupp med skolvännen Pete Shotton under namnet Quarrymen, dom rekryterade några andra av deras vänner så att de i juli 1957 hade fem medlemmar i gruppen. Skiffle var den fattige mannens popmusik där man ibland använde primitiva hemmagjorda instument som till exempel lerkrus och tvättbräden. Som ett resultat var skickliga gitarrister i skifflegrupper svåra att hitta. 6 juli 1957 hade dom en spelning på Garden Fete på St. Peterskyrkan, Ivan Vaughn en gemensam vän till John och Paul tog med Paul för att lyssna på Quarrymen och efter spelningen Paul introducerades till John och spelade Twenty Flight Rock för honom på gitarren, John vart imponerad och ett par veckor senare blev Paul tillfrågad att gå i med i Quarrymen. John var 17 och Paul 15 och födelsen av det största låtskrivande partnerskapet inom rockmusiken var ett faktum.

Det finns självklart mycket mer att berätta om Beatles så häng med till nästa del i vår serie om populära musikgrupper då vi kommer fortsätta med historien om Beatles. Till dess ha det bra!