Bob Marley och reggae

Bob Marley och reggae

Bob Marley föddes den 6 februari 1945 och dog 36 år gammal den 11 maj 1981 av cancer. Även om Bob Marleys liv var ganska kort, hade han en enorm inverkan på människor världen över både för sin musik och för sin ställning i frågor om social rättvisa. Hans musik är fortfarande älskad och spelad av många. För miljontals människor är Bob Marley synonymt med reggaemusik.

Fader av reggae musik

Reggaemusik har sitt ursprung i Jamaica i slutet av 1960-talet. Den utvecklades från mento musik, en typ av traditionell musik som spelas i danshallar. Termen “reggae” myntades omkring 1960 på Jamaica för att beskriva den “trasiga dansmusikens stil.” “Rege-rege” betyder “trasor” eller “trasiga kläder.” Som en del av sin utveckling smälte reggae in element av rytm och blues, ska och rocksteady musiken.

Reggae kännetecknas av en tung fyrtaktrytm som drivs av trummor, bas gitarr och elgitarr men den vänder rollen som bas och gitarr från den som vanligtvis finns i rockmusik. De tidigaste reggae-texterna från 1960-talet var kärlekssånger men på 1970-talet fanns det mer betoning på tunga låttexter som tog upp social och ekonomisk orättvisa.

Rastafarianism

Under 1960-talet konverterade Bob Marley till rastafarianism. Rastafarianism började på 1930-talet bland afro-jamaicaner som ville återfå sitt afrikanska kulturarv. Utvecklingen av rastafarianism påverkades av ”Tillbaka till Afrika” rörelsen. Dessutom påverkades det starkt av människor som Marcus Garvey, en svart nationalistisk ledare som främjade panafrikanismen. Men rastafarianism nu är välkomnande till människor av alla raser. Rastafarians är kända för sina distinkta dreadlock frisyrer och användning av marijuana som sakrament. Rastafarians tror att Jesus var en svart man såväl som vördnad Haile Selassie, kejsaren av Etiopien fram till 1974.

Rastafarianism
Rastafarianism

Bob Marleys karriär

Bob Marley avvisade den brittiska koloniala kulturen att respektabla jamaicaner skulle kopiera och populariserade en rörelse från Kingstons getton. Genom att göra detta gjorde han Rastafarianism och reggaemusik mer acceptabelt för det vanliga jamaicanska samhället. Men det var inte så saker och ting började. Ursprungligen spelade Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Wailer ska musik. I 1963 bildade Marley med sina vänner Peter Tosh och Bunny Wailer tillsammans med Junior Braithwaite, Beverley Kelso, and Cherry Smith sitt första band kallade ”The Wailing Wailers”. Senare förkortades bandets namn till ”The Wailers”. De hade sin första hitlåt med “Simmer Down” som steg till Jamaicas nr 1 i februari 1964. 1965 släppte ”The Wailing Wailers” sitt första album. Men hittills var de bara kända i sitt eget land. Snart skulle det förändras.

Peter Tosh och Bunny Wailer lämnade bandet 1974. Men efter avgången från de ursprungliga bandmedlemmarna fortsatte Bob Marley som sångare, låtskrivare och gitarrist med en ny grupp musiker. ”I Threes” blev bandets backupsångare. ”I Threes” bestod av Rita Marley, Marcia Griffiths och Judy Mowatt. I 1974 spelade rockmusikern Eric Clapton Marleys låt “I Shot the Sheriff” och introducerade Bob Marleys musik för en bred publik. Strax efteråt blev Bob Marley and the Wailers känd i USA med sina banbrytande album, “Rastaman Vibration” och “Exodus.” Dessa album följdes av hit efter hit, framför allt på ”Survival” 1979 och ”Uprising” 1980. Det sista albumet, ”Confrontation”, som består av material som inte släppts tidigare, gick ut 1983, några år efter Bob Marleys bortgång.